2007. augusztus 26., vasárnap

Devil's Tower- Ördögtorony- Wyoming

A képeken látható szikla vulkanikus eredetű, valaha, úgy 50 millió éve olyan magas volt a földszint, mint amilyen magasan most a teteje áll..Aztán szép lassan megszilárdult a magma, és összetöredezett, és az erózió ilyen szép csíkosra alakítgatta..elképesztően szép a tövében állva felnézni rá, ahogyan a napfény meg-megcsillan a hosszanti csíkokon..
Az itt élő indiánok szent hegyként tisztelték, és vallási ceremóniáik alkalmával elzarándokoltak ide, út közben különféle szent relikviákat, babákat, fonott szalagokat, zsályát akasztottak a fák ágaira. Vallási szertartásaikat a szikla tetején ülték, ördög tudja, a keskeny kis falétráikon hogyan tudtak feljutni...Hasonlóképp a Meteorák szerzeteseihez, szerintem nekik sem volt tériszonyuk..
A szikláról egyébként a Vörös-kanyonba lehet lelátni, hihetetlen gyönyörű, elképesztően vörös sziklák tárulnak az ember szeme elé.
Az indiánok úgy tartják, hogy a sziklák azért vörösek, mert egyszer az állatok futóversenyt rendeztek, és annyi levegőt fújtak ki magukból futás közben, hogy a kifújt levegő vörösre festette a környező köveket.

Nincsenek megjegyzések: