2008. április 10., csütörtök

Férfi és nő- indiánmódra

Lehet, hogy már mindenkit az őrületbe kergetek az egyre növekvő indiánmániámmal- de nem tudom magamban tartani..
...hogy mit is gondolnak az Andokban élő indiánok a párkapcsolatról- mert annyira szép...
Kölcsön kaptam egy másolatot Kepes András Világfalu című műsorából. Nem szoktam TV-t nézni, itt különösen nem, most mégis jól esett a vizuális inger, a magyar szó- és néhány melengető gondolat.
És persze hogy újabban lépten-nyomon Peruba és az indiánokba botlom, ez már nem is lep meg..és hogy többnyire olyan dolgokat kapok tőlük, amelyek igazán fontosak, az sem.

Szóval mit is gondolnak a kecsua indiánok a párkapcsolatról? Amikor két ember igazán egymásra talál, akkor megszűnnek többé önmaguk lenni. Kettejükből létrejön egy "egy-ség", egy új lény- régi énjük pedig meghal. Ezért becézik egymást "életem" helyett "kedves halálom"-nak.

Talán visszautalás ez a platóni androgün-lényre- akik állítólag a kezdetek kezdetén voltunk, s aztán szakadtunk ketté, hogy később folyton az elveszett felünket keresgéljük.

Szerintem ez olyan nagyon szép, és olyan nagyon nehéz is egyben- mert önmagunk haláláról tudunk lemondani a legnehezebben. Vigasztaló és erőt adó a tudat azonban egy erős közösségben élő számára, hogy a másik fél hasonlóképpen gondolja- nem mint a mi nyugati kultúránkban- olyan sokféle értékrend között eligazodni- ha el lehet. Támpontok, rítusok, komolyan vett ígéretek nélkül, civilizáltan és kiégetten..
Persze, ha hiszünk az androgün-lényben, úgy mindjárt más a helyzet:-)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örülök, hogy akad időd nézni a dvd-ket, és annak is, hogy látsz benne érdekes dolgokat. :)

Névtelen írta...

Szia Noémi. Örülök, hogy tetszik a műsor. nekem is nagyon bejött, és szép gondolatokat találtam benne. Egyszer majd ujra megnézem talán.
A.

Noémi írta...

..ha visszaadom a DVD-t..:D