2008. április 30., szerda

Pow Wow- Lebanon, Indiana

Múlt hét végén ellátogattunk egy közeli kisvárosba, ahol részt vettünk egy Pow-wow összejövetelen. Hogy mit jelent ez? Szó szerint a pow wow varázslót, sámánt jelent, illetve varázslószertartást- és egyben egy hagyományos indián ünnep neve is. Az Észak-amerikai indiánok évente többször összegyűlnek, hogy hagyományaikat felelevenítsék, közösen énekeljenek, táncoljanak. Az ünnep nyitott, érdeklődőket is szívesen látnak, de sajnos nem akkora az indián kultúra iránti lelkesedés, hogy óriási tömegek özönlenének az ilyen ünnepségekre. Többnyire mindenki "érintett", azaz indián, vagy legalábbis felmenői között vannak "rézbőrűek" (ami nem is a bőrük színét jelenti valójában, hanem a jellegzetes vörös festékre utal, amelyet szertartásaik alkalmával pingáltak magukra).Életem legszebb bókját is itt kaptam, ugyanis egy apacs indián (mérnökként dolgozik egyébként, és csak alkalomadtán bújik tollruhába, viszont csodaszépen dobol és énekel) megállított, és megkérdezte, melyik törzshöz tartozom!!! Máskor utálom, ha a nagy orromra tesznek célzásokat, most viszont igazán jól esett...és ugyan a kék szemem nem valami "indiános", de azért nagyon jól éreztem magam a bőrömben utána!!! Olyannyira, hogy be is álltam egy közösségi táncba a gyerekekkel.
Rengeteg táncot láttunk egyébként, egyik sodróbb erejű, mint a másik. Van külön férfi és női tánc, gyerektánc, gyógyító tánc, halottak tiszteletére járt kegyelettánc, és még sorolhatnám..Az indiánok pedig mint hatalmas, színpompás madarak keringenek tolldíszeikkel a teremben, a sodró-pergő dobritmus a szívedig hatol, egy idő után már az sem érdekel, hogy egy koszos kultúrház rosszul megvilágított termében állsz, és mindezt elsodorta már rég az idő, a harcok, és egy új kultúra sarjadt ki a régi sírján..elfelejted, és beleállsz abba a jelenbe, amit teremtettek pillanatok alatt táncukkal, énekükkel-beleadod a szíved, lelked, ott állsz a pillanatban.

Why we dance-Mari Jo Moore

To dance is to pray,
To pray is to heal,
To heal is to give,
To give is to live,
To live is to dance.

Vagyis..szabad fordításban:

Miért táncolunk

A tánc imádság,
Az imádság gyógyítás,
A gyógyítás adni tudás,
Az adni tudás az élet,
Az élet a tánc.

Képek alább!!!!!!!!!!!!!!!!! És napokon keresztül még sok fontos információ, melyet egy irokéz asszony nyomott a kezembe- és én szeretném tovább adni, annak, akit érdekel, és megérint.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia :) Engem nagyon érdekelne ez az egész dolog. Esetleg tudunk valahogyan privátba beszélni ?:)