2008. május 12., hétfő

Mindenkinek köszönöm a kommentjét- mert elvileg ez lenne a blog célja- "beszélgetni", eszmét cserélni, véleményt alkotni és nem monologizálni..

..sokat jelent, ha válaszoltok, mert a számláló mozgása nekem csak egy szám..örülök, hogy olvastok, örülök, hogy visszajártok, de igazán annak örölök, ha élő a kapcsolat- ezért írok :-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Masok is irtak mar hasonlo honvagyrol mint te. Innen is mennek haza. Az egyik 56-s mondta, hogy 2 ev utan elmulik a honvagy. De ugy latszik nem mindenkinel. Igen, igazad van, az elejen most mar otthon lesz fura. Ujra be kell illeszkedni, de talan ez gyorsabb lesz, mint annak idejen az amerikai beilleszkedes. En szerintem minden kultura egyenerteku, a magyar ugyanolyan szines, mint az itteni ezerfele aboriginal kultura. Valahol skizofren az ember, mert beolvad az itteni kulturaba, de ugyanakkor nem tud elszakadni a nehezen meghatarozhato magyar gyokerektol. Az unokamnak mar nem lesz erre gondja, de lehet, hogy mar Dominak sem. Nyilt nap lesz a suliban, es Domi azt mondta, hogy ne menjunk be, mert nem tudunk angolul es ott angolul beszelnek! Egyebkent az iskolaban segitenek neki, hogy minnel tobbet megorizzen a "massagabol". Most mar nem az a fontos, hogy magyarul vagy angolul mondunk valamit, hanem sokkal fontosabb, hogy mit mondunk. Szoval meg kellene tanulni tanulni a mas kulturaktol, nem eltorolni oket. Mondom en ezt itt Ausztraliaban, ahol meg elobb problema a bennszulottek helyzete, mint Amerikaban. Tibor

Noémi írta...

Teljesen egyetértek Veled, Tibor. Azzal is, hogy 2 év után elmúlik az igazán erős honvágy- helyette megmarad valami "itt is jó, otthon is jó"-"kicsit skizofrén vagyok"-állapot..sokszor magam sem tudom, hol is vannak a gyökereim, Erdélyben, Magyarországon, itt, vagy egyszerűen "csak" magamban őrzök valamiféle nemzeti hovatartozás-tudatot..vagy őrzök-e egyáltalán..
Nagyon jó lenne, ha a világon így gondolkodnának emberek- tanulni egy másik ezerarcú kultúrából, és nem elsöpörni és a földdel egyenértékűvé tenni azt..
Amerika ebben igen jó- noha persze ellenpólusként lehet felhozni sok mindent, az indiánirtástól elkezdve..ugyanakkor a megmaradt indián kultúrát támogatják és becsben tartják- noha az indiánok helyzete a rezervátumokban továbbra sem rózsás..Ez is egyfajta skizoid hozzáállás- támogatni, befogadni, lehetőséget adni- de közben ki is zárni egyszerre..
Mégis..messzire vezet ez az okfejtés..egymás kultúrájának és hagyományainak megértése..nem lennének háborúk, jajjj..a naiv világszemléletem szeretné ezt :)