2008. március 16., vasárnap

Kiss me, I'm Irish- Szent Patrik nap

Március 17-e egy újabb ünnepelni való nap Ámerikában. Szent Patrik az írek védőszentje, ezen felül a kádárok, kovácsok és borbélyok is neki hódolnak. 16 éves korában hurcolták Írországba a jómódú ifjút, ahol 6 évet töltött pásztor rabszolgaként. Megmenekülve a fogságból,szökése és sok kalandja után erős elhivatottságot érzett arra, hogy a pogányokat a keresztény hitre nevelje. Visszatért Írországba, és jelentős munkásságának szellemiségét ma is őrzik, ápolják- március 17-én emlékeznek meg róla.
Az Újvilágba az ünnepet az ír bevándorlók hozták el. Az eredetileg puritán ünnep (pl. az írek nem ittak alkoholt ezen a napon) jelentősen átalakult. Óriási parádékat szerveznek városszerte, és ezen a napon Amerikában az is sört iszik, aki egyébként nem szokott, és az is ünnepel, aki nem ír. Jellegzetes szín a zöld- utalva Írország zöld lankáira, általában mindenki visel valamilyen zöld színű ruhát, kiegészítőt. Ha valaki vicces kedvű, megcsípi azt, aki ezen a napon nem visel valami zöldet. Szimbóluma a shamrock, azaz a lóhere, amely szerencsét hoz. Jellegzetes figurái a leprechaun-ok, vagyik manók, törpék, utalva az ír népi mondavilágra. Ők sokszor csíkos harisnyában, zöld ruhában tűnnek fel az ünnepségen.
Vicces szokás ilyenkor zöldre festeni a sört, zöld színű sütiket enni. Chicagóban minden évben Szent Patrik napja előtti hét végén zöldre festik a Chicago folyót, és óriási parádét szerveznek. Mi is elmentünk, megnéztük a felvonulást- már amennyit láttunk belőle-, a nagy kidíszített kamionokat, táncosokat, zenészeket.
Érdekes, vidám hangulat volt a városban, olyan "örülünk a semminek, de nagyon"- szerű érzés..mindenki zöld kiegészítőket viselt, sétált, örült, nevetett.
Engem valamiféle tavasz-ünnepeségre emlékeztetett, és mint olyan, érdekes volt a közösség-formáló ereje, vidámsága, harsánysága. Lehet még egyszerű dolgoknak örülni a világon:-))).
Képek jönnek!

Nincsenek megjegyzések: