2008. március 8., szombat

Tula, Mexico

Az aztékok előtt számos más indián törzs élt Mexikóban, a teljesség igénye nélkül felsorolva: toltékok, mixtékok, zapotékok, olmékok..
Talán az egyik legjelentősebb népcsoport a toltékok voltak. A 9. század körül alapították meg fővárosukat a mai Tula területén, és fejlett kultúrát hoztak itt létre. Jellegzetes piramist épíettek, melynek "fennsíkján" négy tolték harcos látható. A szakrális célokra használt piramis csodaszép színekben pompázott egykor, és akár csak a teotihuacani, obszidiánnal, és különböző féldrágakövekkel volt díszített.
A toltékok jellegzetes labdajátéka egyesek szerint a mai foci őse. Akkoriban még tömör gumilabdával játszották. A játék egyfajta transzcendens jelleggel bírt, a Rossz és a Jó, a Sötétség és a Fény összecsapásáról szólt. A vesztes csapat kapitányát feláldozták az isteneknek. (innen ered a foci körüli agresszió???)
Az egyik képen látható Chac-Mol, a híres áldozati szobor..
Tulában igen kellemes élmények értek bennünket. Egy étterembe tévedve beszédbe elegyedtünk a kis falatozót bérlő szakáccsal és a bartánőjével. Mindketten nagyon fiatalok voltak, tele lelkesedéssel, és olyan jó értelemben vett naivitással a világ dolgai iránt. Elmondtuk, mennyire szeretnénk látni Mexico City-t, de kicsit tartunk tőle, mert többektől hallottuk, mennyire veszélyes.
A pár bezárta az éttermet, és másnap elvittek bennünket Mexico City-be. Utolsó tulai napunkon készítettek egy búcsúebédet, tradicionális mexikói ételeket főztek. Szóhoz sem jutottunk a meghatottságtól, számomra hihetetlen volt az ilyen típusú őszinte önzetlenség és kedvesség- vadidegenek iránt.. Sokszor eszembe jut azóta Hector és Deni, és azt kívánom, bárcsak minden magyar ember elgondolkodna az ő pozitivitásukon. Egy, a mienknél jóval szegényebb országban, politikai zavargások és nyomor ellenére lehet őszintén, kedvesen, szeretettel viszonyulni emberekhez..irigység és keserűség nélkül..

1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.