2008. június 4., szerda

Dallas, Texas és a tatuk






Miért ide jöttünk nyaralni?
Elsősorban a nagybátyámra voltunk kíváncsiak, aki itt él. Másodsorban vonzott Texas szépsége, ellentmondásossága is. Texast senki nem hagyja szó nélkül, van, aki utálja, van, aki imádja, néha gúny tárgya, néha magasztalásé..Óriási állam, területre csak Alaszka nagyobb, és így rendkívül változatos is. Több részre osztják, földrajzilag, Kelet-Texas az olajvidék, a második nagy része a Mexikói-öböl partvidéke, a harmadik a Rio Grande völgye, a negyedik a Mexikóval határos rész, az ötödik a Trans Pecos sivatagos vidéke, a hatodik a "nyél", amely a prériövezet része, a hetedik pedig a középső övezet.
A hatalmas kiterjedés miatt Texas éghajlata egyetlen övezetbe sem sorolható, a szubtrópusi klímától kezdve a szélsőségesen szárazföldi éghajlatig terjednek az átmenetek. Növényzete és állatvilága is nagyon változatos, számunkra talán a legszembetűnőbbek a trópusi növények voltak, az állatok közül pedig a tatu, kolibri és az oposszum.
A spanyol telepesek már az 1500-as évek elején elfedezték ezt a területet, de az első önálló telep csak 1628-ban jött létre El Paso környékén. Amikor Mexikó 1821-ben kivívta függetlenségét, a birtokába került Texas is. A mexikói kormány bizonyos szinten ösztönözte az amerikaiak bevándorlását, és néhány év alatt már több, mint 30 ezer bevándorló érkezett az államba. A kormány korlátozó intézkedéseket hozott a bevándorlással kapcsolatban, ez nemsokára fegyveres lázadásokhoz vezetett. A telepesek súlyos vereségeket szenvedtek a nagy túlerővel szemben. Ekkor vonult be az állam történetébe a San Antonioban található erőd, az Alamo, ahol a telepesek hősiesen védekeztek a mexikói katonák ellen. Több véres harc árán Mexikó végül elismerte Texas függetlenségét.
Néhány évig önálló államként funkcionált, ekkor kapta egyik nevét: a Magányos Csillag Országa (zászlóján egyetlen csillag található).
1845-ben csatlakozott az Únióhoz.

S hogy miről ismeretes még? Oljkútjairól..ismerős a filmsorozat? :o))

Számomra leginkább a sokféleség volt vonzó ebben az államban- a mexikói-spanyol-amerikai-indián (kis részben) egyveleg- emberekben, ételben, stílusban egyaránt.

Dallas. Biztos népszerűtlen leszek. Egy kis farmertelepülésből fejlődött ki, az első rönkház ma is áll az egyik téren..Felhőkarcolók, irodaházak, pénz, középületek, beton..hétvége lévén semmi mozgás, semmi élet, semmi élő..
Ebben a városban oltották ki J. F. Kennedy életét is.
No meg Jockey Ewing is itt gonoszkodott, ha hiszünk a tündérmesékben.
Mi is írjak? Szeretem meglátni a szépet- csodálatos, ahogyan a fény megcsillan az üvegpaloták ablakain, és az irodaházak egymásban tükröződnek. Fura gombóc van az embernek a torkában, amikor a betondzsungel padlóján üres konzervdobozokkal és újságpapírokkal körülvett cigarettázó feketékbe botlik, akik jellegzetes hangjukon elkántálnak valami érthetetlen énekfélét. Borzongás fut végig rajtam- annyira megérint, hogy milyen különböző világból jöttünk, és most mégis ott vagyunk, együtt, egyszerre, egy helyen.

Folyt.köv..

Nincsenek megjegyzések: