2008. június 24., kedd

Indián törvények

Egyet-kettőt nem ártana nekünk is betartani belőlük..

1. Az indián első kötelessége az engedelmesség.
2.A harcos legkiválóbb tulajdonsága a bátorság.
3.Szeresd és segítsd testvéreidet (embertársaidat).
4.Tégy valami jót mindennap.
5.Játszd becsülettel az Élet játékát.
6.A pipa elszívása a megtisztelés és barátság jelképe.
7.Légy az erdők nemesembere.
8.Gyarapítsd a természet szépségeit.
9.Szeresd a csöndet, az elmélyedést és az imát.
10.A becsületszó szent.

Forrás

2 megjegyzés:

Andi írta...

Szia Noémi, Annyit gondolkodtam már az indián mániádon. Érdekes arra jutottam, hogy minden bölcsességet amit leírtál eddig én mind megtaláltam a Bibliában. Már rég megtanultam egy részt Kb.: A betû öl a szellem az a ami megelevenít. (Ezt arra értem, hogy sokan csak törvénygyûjteményt látnak benne, és úgy is használják és az a törvénykezés és az valóban öl). Meglátod ha nagyobbak lesznek a gyerekeid akkor meg fogod osztani az életbölcsességeket velük. Néha én is megdöbbenek amikor ilyesmi beszélgetésünk van, és akkor biztos fennt vagyunk vmi hegyen mi is.
Remélem érthetô amit írtam (én egy kicsit zavarosnak találtam ahogy visszaolvastam, hiába az írás nem erôsségem)

Noémi írta...

Amit írsz, az tökéletesen igaz. Minden kultúra alapköve megvan a Bibliában- hiszen, ha fogalmazhatok ilyen patetikusan- az Igazság egy..Az indiánok bölcsessége, a buddhistáké, a zen mestereké, a Meteorák szerzeteséé, a mai New Age- gurukéi- mind-mind egy dologról szólnak, különböző köntösökben. Ezek a köntösök azért olyan színesek, mert maga a világ színes, mert tele van különböző helyekkel, különböző kultúrák tudtak kisarjadni ezeknek a helyeknek a talaján.
Ami engem az indiánokban mélységesen megérintett, az a "civilizálatlan", vad természetesség, amit mi már elfelejtettünk- Ez nem cél számunkra, de sokat tanulhatunk belőle..A bölcsességeink is hasonlatosak az övéikéhez, talán az ő legendáik sokkal kevesebb beszédűek, és sokkal világosabbak- ezért szeretem őket.
És még egy dolog..a valódi indián bölcsesség az elfogadáson alapul- ők nem akarnak téríteni senkit, letéríteni a maga által választott ösvényről. A történelmi egyházaink nem büszkélkedhetnek ezzel a tulajdonsággal, noha én is ebben a kultúrában nőttem fel, és nem megítélni akarom..