2008. július 3., csütörtök

Álomnapló-miért van erre szükség?

Ha nagyon profánul akarnám megfogalmazni a miértet, azt írnám, azért, mert szüksége van mindenkinek a tudatalattiból a tudatosba emelni mindazt, amit megél, átél- ami a bensőjében van. Ami tudattalan, az mindig irányíthatatlan erő, szorongás, kerülő út formájában tör elő, és inkább épít, mint rombol.
Engem minden kutakodás során szinte megrémít, milyen tágak az emberi határok, mennyi világ lakozik bennünk, mennyi emlék, kötelék, érzelem raktározódott el az elme-lélek poros polcain. Egyszerre csodálatos és egyszerre félelmetes világ önmagunkkal találkozni.
Az álmok hihetetlen erejűek, sokszor azon gondolkodom, valószínűleg ezért nem emlékszünk nagy részükre- túl intenzív, túl sok lenne befogadni, megemészteni.
Mert persze egy éjszaka alatt álmodunk, többször is, ha emlékszünk rá, ha nem. Becslések szerint életünkben legalább 6-7 évet álmodással töltünk!!
A tudattalan tájain való barangolás pedig csak a kezdet..
Az indiánok úgy tartják, álmunkban közvetlen kapcsolatba kerülünk a szellemekkel, az ő üzeneteik érnek el így hozzánk. A legtöbb törzs ezért készít például álomfogót, amely egy hajlított vessző köré tekert mandalaforma-többnyire egy türkizkő betéttel- és madártollakkal ékesítve, mert úgy tartják, a háló megfogja és távol tartja az álmunkba betörni készülő ártó szellemi lényeket. Nekünk évek óta jó szolgálatot tesz, mert nincsenek rossz álmaink- vagy legalábbis nem emlékszünk rájuk.

A videón egy kis varázslat látható, álomzene csodás képekkel, melyek ugyan néhol a giccs határát súrolják, ám élénken érzékeltetik az álomvilág misztikumát, és..persze az indiánok egyedi világáról is egészen érzékletes képet nyújtanak.

A dal végén egy indián vers olvasható:

If you listen close at night
you will hear the creatures of the dark
all of them sacred-the owl, the crickets, the frogs,
the night birds,
and you will hear beautiful songs,
songs you never heard before.
Listen with your heart.
Never stop listening.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Tegnap este annyira felzaklatott ez az álomdolog, hogy az éjszakai álmomban minden, de minden beleerült ami foglalkoztat mostanában...kimerítő volt...a legdurább, hogy nemmerem leírni...furán hangzik tudom, de ez van:(

Unknown írta...

INdiánokat is álmodtam, és rettegek az álomfogóktól:(. Rettenetesen érzem magam ha a közelemben van egy, és van h előbb érzem mint látom... na mindegy kicsi lelkem nagyon felbojdult a témára:(

Noémi írta...

Az álomfogók pedig nagyon hasznosak, és nagyon jó belemerülni ebbe a világba..az indiánok világa néha nagyon sejtelmes-fura, talán rémítő is, mert a nyers természet szól belőle- de ezért is megejtő.

Melinda írta...

Testet adni a testtelennek,
a testit testetlenné tenni,
A legnagyobb realitást formálni meg Nekiadva a legnagyobb irrealitást.

Giorgio Agamben , Stanze

Ezt éppen ma olvastam, és ez az álomdolog jutott eszembe róla. Nekem eddig még nem sikerült igazi álommunkát végeznem, pedig már én is többször belekezdtem.Kíváncsi vagyok, hogy hogyan haladsz, és lehet, hogy a te példádon felbuzdulva.......