2007. december 19., szerda

Happy Holiday!

Mifelénk így köszöntik az ünnepeket..ugyanis Amerikában annyiféle vallású, bőrszínű, nemzetiségű nép él, hogy nem akarnak a Boldog Karácsonyt! felkiáltással senkit sem megsérteni hitbéli meggyőződésében.
Szóval, mit is ünnepelnek még?
Kicsit korábban, novemberben van a Dívali, az indiai fényünnep és Új Év. Az ünnep 5 napig tart, és zanzásítva minden fontos keresztény ünnep benne van. Első napján megemlékeznek a halottakról, aztán különféle rítusokkal elejét veszi a fényünnep, azaz a Jó győzelme a Rossz fölött, a Fény diadalt arat a Sötétség fölött. A Rámajána története -Krishna, Ráma földi avatarája legyőzi a különféle alakzatban megjelenő gonoszt- áll az ünnep középpontjában, annak mindenféle morális üzenetével. Ez az időszak az adás, megosztás, szeretet, remény jegyében telik, fő védelmező istennője Lakshmi, Ráma felesége. Az óév utolsó napján rituálisan kitakarítanak, hogy a megtisztult házba beköszöntsön a szerencse és a jólét.Ilyenkor van Testvérek napja is, azaz a férjek nem esznek aznap semmit otthon, hanem felkeresik nővéreiket, akik főznek rájuk. Újévkor pedig tejben mosott szerencsepénzt helyeznek egy könyvbe, Lakshmi arcképével, és egy éjszakára a házi oltárra helyezik- minden indiai otthonban van, nem is nagyon járnak templomba-, hogy megáldják az istenek bőséggel és jóléttel a családot.
Az ünnep alatt főleg vegetáriánus ételeket esznek, és azok közül is lehetőleg édességeket, purít (kenyérféle) és finom szószokat.
A mi szomszédaink is indiaiak, és szép virágkoszorúval díszítették ki az ajtójukat Dívalikor.

Aztán ünneplik még errefelé a Hannukát, ami a legjelentősebb zsidó ünnep. 8 napig tart, annak állítva emléket, hogy az egykor elfoglalt jeruzsálemi főtemplomban a megszentelt mécses rejtélyes módon 8 napig égett, holott csak egy napra volt elegendő olaj benne..A 8. nap után aztán a bátor zsidók visszafoglalták a templomot.
Ezért 9 ágú a menóra, 8 gyertya a 8 napnak állít emléket, 1 pedig a shammash, azaz a szolgagyertya, amely segítségével meggyújtják a többit. Minden nap egy gyertyával többet gyújtanak meg a menórán,a 8. nap minden gyertya ég.
Tipikus étel a latkes, olyan, mint a mi lapcsánkánk és a csokigolyó.
Tipikus játék a dreidel, ami egy kis agyag pörgettyű, és négy oldala van, 4 héber betű van az oldalaira vésve. Édességeket lehet vele "nyerni".
Fő szimbólum még a medve, Reuben meséjéhez kötődve, aki egy edényárus volt, és Hannuka éjszáján útra kelt a sötét erdőben eladni az edényeit. Mivel aznap nem tudott a családjával ünnepelni, magával vitte a megszentelt gyertyákat, hogy majd az erdőben meggyújtja őket. Amint a sötétben lepihent, egy medvecsorda közeledett felé, de a gyertyák fénye megrémítette őket, és visszamenekültek a vadonba.
Mivel sok zsidó él errefelé, az áruházak polcai tele vannak Hannukás képeslapokkal és ajándékokkal. Ezek többnyire fehér-kék színűek.

Amerikai ünnep a Kwanzaa, amely az afro-amerikaiak Újévi ünnepe. 7 napig tart, tipikus színei a piros (vér), zöld (föld) és fekete (fekete bőr). Szintén a fény, szeretet, ajándékozás jegyében telik. Szimbóluma a hétágú gyertyatartó, melyet hasonlóképp gyújtanak meg, mint a menórát.Ennek a neve Kinara.Főleg kukuricát,yümölcsöt, krumplit esznek ilyenkor, és természetesen dobolnak, táncolnak, énekelnek.

Nincsenek megjegyzések: