2008. március 3., hétfő

New York dióhéjban

Régóta vágyom Amszterdamba..a holland fővárost ugyan még nem láttam, de az egykori New Amsterdam-ot, azaz ismertebb nevén New Yorkot volt szerencsém..
..bár a kettőnek nincs sok köze egymáshoz, de tény, hogy először holland telepesek vetették meg itt a lábukat 1620 körül, és igencsak békében éldegéltek itt az indiánokkal.
No, de azóta sok víz lefolyt az óceánon, és New York (nevét a yorki herceg tiszteletére kapta az angolok vér nélküli hódítása után) óriási metropolisszá fejlődött..
Aki az Egyesült Államokra gondol, rögtön New Yorkot képzeli maga elé szerintem..és igaz is, nem is, hogy New York nem Amerika..
Hihetetlen pörgős, sokszínű, varázslatos, koszos, zajos, néhol veszélyes, néhol magával ragadó, sodró, lüktető, élő LÉNY, szerintem egy harmincas éveiben járó amazonhoz lehetne leginkább hasonlítani.
Itt minden igaz és semmi sem, mindenki amerikai és senki sem, mindenki része és senki sem, el lehet bújni, meg lehet mutatkozni, élni, halni, lüktetni a várossal,..
Szerintem évek alatt sem lehet bejárni, így csak apró impresszióim vannak a városról, csupa óvatos puhatolózás.
Itt valahogy annyira zajosan és töményen kapja az ember az ingereket, hogy óhatatlanul bebújik a maga csigaházába védekezésképp, vagy ellenkezőleg, szokatlanuk kinyílik. Mindenesetre a leglélegzőbb, legérdekesebb város, amit eddig láttam, az ultraszorongató hatásaival együtt. Sylvia Plath Üvegbura című regénye méltán játszódik itt, és nem csoda, hogy alapul szolgál egy idegösszeomláshoz.
New York felerősíti az emberben a maga zajait- s ez lehet inspiráló és kreatív és lehet pusztító is..
A képeken az Empire State Building, a néhai World Trade Center, a Wall Street, a Szabadság-szobor és a Times Square látható- dióhéjban..

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Írd meg légyszíves a számlaszámotokat,amire lehet pénzt utalni,Abi rég elfeledett szülinapjára.Talán így a "leggyorsabb"...Meg te tudod minek örülnének.
Azért itt írok,mert nem lehet máshogy elérni...
Füli

Noémi írta...

Megadom itt a számlaszámomat, és BÁRKI, BÁRMENNYI pénzt átutalhat BÁRMIKOR nekünk..:-)))
Füli, te hülye vagy!!! :-)))

Névtelen írta...

Gondoltam elküldöd Emilben Nyomikám...csak arra úgysem válaszolsz,ezért próbálkoztam itt...

Névtelen írta...

Ezen jót röhögtem...
Én is adhatok számlaszámot? :)))))

Amúgy NY király hely! :)

Noémi írta...

mámér ne válaszolnék, Füli?? Megint nem vagy bejelentkezve a skype-ra!!!!!!!!!!!!!!!!!

Névtelen írta...

Méé már te bejelentkeztéé?

Noémi írta...

...zdkikám..te nem...

Noémi írta...

ne tessék engem csöszögetni, mindig mindenki levelére válaszolok, előbb-utóbb!!!!!