2008. január 30., szerda

3. nap- Nazca

Dél-Peru, sivatagos, köves, száraz, sziklás, űrbéli táj. A környéken szinte soha nem esik, szürke, homokos minden, terméketlen, meddő.
Busszal érkezünk, telepakolva. Hihetetlen forróság, állandó szomjúság gyötör. Már a buszpályaudvaron letámadnak, kínálják a repülőt a vonalakhoz.
A Nazca-vonalak a világ egyik rejtélyének számítanak. Csak a múlt század elején fedezték fel, egészen egyszerűen azért, mert csak repülőről láthatóak a fennsík felszínébe karcolt ábrák. Több száz geometriai alakzat figyelhető meg, és állatok, valamint egy rejtélyes asztronauta rajza..mindez azért is érdekes, mert eredetét egészen a Nazca-kultúráig vezették vissza, azaz i.e. 350-600 közé...hogyan, miért, kik követték el? Mindez ma is rejtély..mit jelentenek az ábrák?? Nem hiszem, hogy időszámításunk előtti időkben több réteg port eltávolítottak volna hatalmas területekről, szabad szemmel át nem látható ábrákat "okozva", csak úgy, művészi indíttatásból..
Egyesek szerint asztrológiai jelek, mások ufókat emlegetnek..
Szóval, egy kis repülőgéppel közelítettük meg..majdnem hányás lett belőle, de aztán mégsem..és elképesztő élmény volt..először amolyan poszterszerű..olyan kicsiknek tűntek, hihetetlennek..aztán megláttam egy gyufafej nagyságú teherautót, és egy hatalmas területet beterítő ábrát, és érteni véltem, mi az, hogy rejtély..
Kicsi és elesett lesz az ember ilyenkor, és minden, amit gondolt eddig a világról, megkérdőjeleződik benne..
Hogy mivégre vagyunk, mi emberek, ki voltunk, kik leszünk?
S hozzá még az a feltétlen bizalom, amit az ember a pilótába fektet, és a kis imbolygó gépen megéli saját esendőségét..a sivár kietlenségben lüktető szellemiségnek azon nagyságát, melyet ésszel még nem ér fel..

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Beszámolót még, még!!! :)
Nagyon tetszik, fantasztikus lehetett! :)

Noémi írta...

jön, jön...ígérem...minden napra egy mese:-)))

Névtelen írta...

Ja, és persze nem bánjuk a sok rózsaszínt! ;-)