2008. február 3., vasárnap

8. nap- Cusco- tüntetés

Cusco egy kis miniatűr, szárazföldi Velencére emlékeztet, szűk, sikátoros utcácskáival, és nagyon romantikus hangulatával.
Főterének neve? Na??? Talált! Plaza de Armas. És.. Van benne egy 1600-as években emelt csodaszép katedrális, amely egyébként egy régi inka templomra épült rá (Virachoca teremtő Isten templomára)
Egyébként Cusco volt a régi inka főváros, és a város külterületén terül el a Szent Völgy, ahol számtalan inka rom található.
A város nagyon "elturistásodott", tehát itt az életszínvonal is jóval magasabb..de azért perui szempontból..
Rengeteg kis galéria, számtalan kézműves bolt, vásár, szebbnél szebb, művészi gonddal kialakított étterem, szálloda, terecske..
Ami nagyon érdekes, és itt még szembetűnőbb, mint bárhol máshol, az, hogy 500 év is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a spanyol és az indián lakosság összekeveredjen. Többek között ezért is tisztelem az indián őslakosokat, több száz éve "végzik itt a dolgukat" háborítatlanul, emelt fővel.
Amin kibicsaklott a lelkem. Tüntetésbe keveredtünk. Zúgott az egész város, szakadó esőben rendületlenül meneteltek az indián asszonyok..Miért? Peru óriási történelme, Machu Picchu vonzereje, a csodaszép természeti adottságok évente több százezer turistát vonzanak ide. És természetesen ennek megfelelően a kedvelt célpontokat kellően kiépítették, borsos árakon kínálják a "beavatást" Picchu rejtelmeibe. Privatizálták az egyetlen vonatot, ami elvisz a Machu Picchuig, kapaszkodjunk meg, 60-80 dollár egy egyórás út ide egy fő részére..Vessük össze mindezt egy perui asszony órabérével, aki 1 solért (kb.60 forint) ad el egy ujjbábot, amit legalább 2 órán át kötöget..Pénz, pénz, pénz..privatizálni akarják a kulturális örökségeket, úgy, mint a Machu Picchut..
Belegondoltatok ennek a tragikumába? Hogyan lehet egy szakrális központot, egy szentélyt, ahová a beavatottak mehettek fel, (kedves Ismeretlen, utalva a leveledre), PRIVATIZÁLNI? A mi világunknak már minden profán, nincs szentély, nincs Isten, nincs beavatás..pénz, haszon, nyereség..Ez terül szét az emberek arcán, akik borsos áron megveszik a maguk kis orgiasztikus élményeiket a csúcson..
Régen a beavatottak, a kiválóak mehettek fel oda..ma nem..talán ezért mellékes már, megmásszuk-e vagy sem, mert a lényeg már nem itt van..
Elnézve a szakadó esőben gyalogló kitartó embereket..a színes esernyőket, a népi viseletben menetelő asszonyokat..eszembe jutott, hogy talán mellékes is..ez a nép, akit legyőztek, de igába sosem hajtottak, ma is megőrizte a büszkeségét és a függetlenségét. Privatizálhatják bár a szentélyeiket, ők emelt fővel menetelnek tovább. Ez az igazi szabadság.
Rengeteg képet készítettem, és ha tudtam volna spanyolul, ordítottam is volna velük együtt. Meg is tettem.
MACHU PICCHU NO SE VENDE!

Nincsenek megjegyzések: