2008. február 18., hétfő

Thimsel

Egyik régi kedvenc könyvem John Steinbeck Édentől keletre című regénye. A minap eszembe jutott, és elkezdtem azon gondolkodni, miért is tetszett annyira.
A címadás Káin és Ábel történetére utal. Káint szörnyű tette után Isten száműzi, és ő letelepedik Édentől Keletre, Nód földjén.

Előtte azonban elhangzik az ismert kérdés, és Káin tagadással felel Istennek. Isten-tudva, hogy Káin megölte Ábelt-azt mondja neki:
"Ha jó cselekszel, emelt fővel járhatsz, ha pedig nem jót cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása, de te uralkodni fogsz rajta."

Látszólag egyszerű mondat, de itt jön be a fordítók szerepe. Uralkodni fogsz a bűnön, azaz erős leszel, és győzedelmeskedsz a rossz fölött. Egyes fordítások szerint "uralkodjál"- ami kifejezetten parancs.
A héber thimsel szó azonban a választás szabadságát jelenti. A felelősséget visszahárítja az emberre. Nem parancsot teljesít, nem behódol, nem erőpróbát jelent, hanem a gondolat és a cselekvés szabadságát. Lehetőséged van arra is, hogy megtedd, arra is, hogy ne tedd.

Ezt teszi az embert igazán naggyá, és drámaivá, mert minden gyengeségével, mocskával együtt átküzdheti magát az akadályokon, számtalanszor elbukva és felállva, és győzhet.. Mindig megvan az életében a választás lehetősége, nem vak végzetek irányítják..Könnyű dolog gyengeségből és lustaságból átpasszolni az istenek nyakába a felelősséget, ahelyett, hogy a magunk döntését meghoznánk.
Ez a dilemma teszi az embert emberré talán.
(A videosávon lévő kis beszélgetés is épp erről szól.)

Nincsenek megjegyzések: