2008. február 28., csütörtök

Grand Canyon, Arizona

Nem is tudom, mit írjak..olyan grandiózus, hihetetlen..Néha olyan érzésem volt, mintha egy posztert feszítettek volna ki elém, olyan nehéz volt belátni, felfogni mennyire hatalmas, mennyire csodálatos. Annyira gyönyörű, hogy az már giccs..
Millió szín, a canyon minden pillanatban váltogatja a színét, a fénytől függően játszik kékes, lilás, rózsaszínes, sárgás árnyalatokban. Felejthetetlen volt a naplemente, kép nem is készült, csak bámultuk csendben..
Eszembe jutott, valahol azt olvastam, hogy ha van Isten, akkor biztosan festőművész..van benne valami..
Hogyan jött létre? Évmilliók alatt. Eredetileg a földkéreg ősi kőzetei alkották a földfelszínt. Ezeket a hegyeket később tenger borította be, amely sok száz méter vastag üledéket hagyott itt. Majd újabb földtörténeti időszak bekövetkezésével az alsó réteg vetődések következtében összetöredezett, a repedéseken pedig vulkanikus tevékenységek indultak meg. Az üledékeket közben folyamatosan pusztította az erózió, aztán újra tenger, újabb üledékréteggel..
A Colorado folyó viszonylag késői időszakban jelent meg, amely mély árkot, canyont vágott magának az üledékes kőzetekbe. A folyó a magasabb rétegekből rengeteg hordalékot hozott magával, így ez az óriási erő még az ősi kőzetágyat is képes volt megbontani.
A Grand Canyon szinte geológiai bemutató, pontosan lehet látni az egyes földtörténeti korok rétegeit.
Az erózió ma is pusztítja, alakítja, feledhetetlen formákat hozva létre.

Nincsenek megjegyzések: